Modificarea permisiunilor alocate filelor sau directoarelor

Toate filele ce ruleaza in mediul UNIX (inclusiv Linux si variante ale UNIX) au permisiuni de acces. Rolul acestora este de a indica sistemului de operare modul de a administrare a cererilor de accesare a respectivelor file. Sunt trei tipuri de acces:

 • Read (Citeste) - Denotat prin r, include file cu acces pentru citire si afisare catre utilizator.
 • Write (Scrie) - Denotat prin w, include file cu acces de scriere si modificare de catre utilizator.
 • Execute (Executa) - Denotat prin x, include file cu acces de executare drept programe de catre utilizator.Tipurile de acces sunt configurate pentru urmatoarele trei tipuri de grupuri de utilizatori:
 • User (Utilizator) - Titularul filei.
 • Group (Grup) - Alte file care se afla in acelasi director sau grup.
 • World (Lume) - Oricine altcineva.

Serverul Web necesita sa fie capabil in a citi paginile dumneavoastra Web pentru a putea afisa corect in orice program de navigare. Urmatoarele permisiuni necesita o configurare corecta pentru ca site-ul dumneavoastra Web sa functioneze in conditii optime.

Toate filele HTML si imaginile trebuie sa poate fi citite de catre ceilalti utilizatori. Configurarea pentru acest segment este de 644 (lizibila de catre Utilizator, Grup si Lume, cu permisiuni de scriere din partea Utilizatorului) si este configurata automat in momentul in care stocati file in cadrul contului dumneavoastra Organic.

Toate directoarele trebuie sa poata fi executate de catre ceilalti utilizatori. Configurarea pentru acest segment este de 755 (lizibila de catre Utilizator, Grup si Lume, cu permisiuni de scriere din partea Utilizatorului, si cu permisiuni de executare din partea Utilizatorului, a Grupului si a Lumii) si este configurata automat in momentul in care creati un nou director in cadrul contului dumneavoastra Organic.

Toate filele CGI (toate filele incluse in cadrul directorului cgi-bin) trebuie sa fie executabile de catre ceilalti utilizatori. Configurarea pentru acest segment este de 755 (lizibila de Utilizator, Grup si Lume, cu permisiuni de scriere din partea Utilizatorului, si cu permisiuni de executare din partea Utilizatorului, a Grupului si a Lumii) si nu este configurata automat in momentul in care stocati file in cadrul contului dumneavoastra Organic. Este necesar ca dumneavoastra personal sa modificati manual aceste file. Va rugam sa consultati ghidul Introducere in studiul CGI pentru informatii suplimentare.

Atentie: E important ca niciuna dintre filele sau directoarele dumneavoastra sa nu aiba permisiuni de scriere din partea persoanelor externe site-ului dumneavoastra Web. Orice fila sau director care ofera permisiuni de scriere persoanelor externe site-ului dumneavoastra Web poate fi stearsa de catre respectivele persoane. În general, acest fapt nu constituie o problema, dar va recomandam sa fiti atenti in configurarea permisiunilor adiacente filelor si directoarelor incluse in cadrul contului dumneavoastra Organic.

Pentru a schimba permisiunile alocate filelor sau directoarelor:

 1. Accesati fila sau directorul ale carui permisiuni doriti a le modifica.
 2. Clic pe numele filei sau directorului.
 3. Clic pe trimiterea Modifica permisiunile situata in coltul dreapta sus a ferestrei de navigare.
 4. Bifati tot atatea casute cate permisiuni doriti a atribui filei sau directorului selectat anterior. Numerele alocate permisiunilor filei sau directorului selectat anterior se vor actualiza automat.
 5. Clic pe butonul Modifica in momentul in care ati terminat de configurat permisiunile filei sau directorului selectat anterior. Noul nivel de permisiune este din acest moment reactualizat si un afisaj automat va fi executat pentru a va indica fila sau directorul ce a fost modificat.

Sumar:

Cel mai vandut Vital

Vital 100 / 100 MB Spatiu 2.5 €/luna*

Detalii Compara Comanda

Cel mai vandut Inteligent

Inteligent D / 500 MB Spatiu 10.5 €/luna*

Detalii Compara Comanda

Nota:

Organic Romania ofera servicii profesionale de verificare si inregistrare domenii, gazduire web in Romania si USA, inchirere si administrare servere dedicate.

Noutati / Anunturi

3/10/2006 Organic lanseaza sistemul de Parteneriat Citeste mai mult

24/05/2006 Organic Romania implineste 2 ani de gazduire. Citeste mai mult

Panoul de Control

Testeaza facilitatile panoului de control CPanel 8.0 personalizat in romana

utilizator: demo
parola: demo

Vezi Detalii Testeaza Panoul de Control

Info Organic

Documentatie completa CPanel in limba romana, glosar de termeni IT si legislatia informatica in vigoare.